Mitä jos ei vain innosta?

Innostus on työyhteisöissä haluttu tunne monestakin syystä. Innostus nostaa energiatasoa, auttaa näkemään mahdollisuuksia ja vapauttaa voimavaroja kohdata eteen tulevat vaikeudet. Mutta mitä tehdä esimiehenä sille yhdelle, joka ei vain tunnu innostuvan mistään?

Ensimmäisenä on syytä kysyä itseltään, voisiko kyseessä kuitenkin olla arvokas kyseenalaistaja. Toiseksi on syytä muistaa, että harvemmin kukaan on innostuksen latistaja tahallaan. Epäoleellisen kritisoija, inttäjä tai passiivista vastarintaa osoittava toimii usein omasta huonosta olostaan käsin ajattelematta juurikaan muiden parasta. Silloin kannattaa tarttua asiaan nopeasti ja arvostavasti valmiina kuulemaan hänen näkökulmansa.

Kun siis esimiehenä lähdet kohtaamaan innostuksen latistajaa, katso ensin peiliin. Ole valmiina kohtaamaan itsesi, omat asenteesi ja ennakkoluulosi. Vaikket hyväksykään innostuksen latistajan käyttäytymistä, kohtaamista helpottaa halusi ymmärtää sitä. Innostuksen latistaminen voi olla avunpyyntö, jota johdettavasi ei kenties itsekään tiedosta. Parhaimmillaan arvostava keskustelu avaa padot ja yhteisen keskustelun kautta avautuu uusia näkökulmia innostuksen rakentamiseen.

Johdettavasi on saattanut kohdata jatkuvia epäonnistumisia, joiden seurauksena oman työn hallinnan tunne on rapautunut. Kasvavan epävarmuuden ja huonommuuden tunteen seurauksena muut ympärillä ovat alkaneet näyttää vihollisilta, jotka vain lisäävät omaa työtaakka ottamatta mitään koskaan pois.

Joskus keskustelut turvallisessa ilmapiirissä nostavat esille havainnon, että henkilö ei kerta kaikkiaan ole oikeassa tehtävässä ja ympäristössä. Pettymyksestä huolimatta tämä havainto voi olla juuri se, mitä henkilö itsekin on kaivannut, muttei ole löytänyt rohkeutta myöntää sitä edes itselleen.

Esimiehenä sinun on tärkeää myös muistaa, että aina ei vain innosta. Kaikille työ ei ole innostuksen lähde ja kaikki työtehtävät eivät ole innostavia. Silloin on hyvä noudattaa neuvoa, jonka eräs uusinta kirjaani varten haastattelema yleläinen esimiehille antoi: ”Jos kerran ei innosta, anna lupa olla innostumatta. Mutta edellytä, että hommat kuitenkin tehdään hyvin, eikä olla toisten innostuksen esteenä!”

Entäpä sinä itse? Oletko sinä innostuksen mahdollistaja vai latistaja?

***********

Blogi on julkaistu ensimmäisen kerran paikallislehti Sisä-Savossa 11.10.2016.

Jaa tämä artikkeli

Scroll to Top