Jälleen kokous – ketä kiinnostaa?

”Me olemme palaveriallergikkoja!” totesi eräs kirjaani ”Innosta onnistumaan – yhdessä!” haastattelemani henkilö havainnoituani heidän viikkokokoustaan ja asettautuessamme aloillemme lyhyttä haastattelua varten. Uskon, että tuohon lauseeseen voi meistä moni työelämässä samaistua. Me vietämme työn kuvastamme riippuen merkittävän osan työpäivästä erilaisissa kokouksissa ja tapaamisissa, jotka valitettavan usein koemme turhiksi.

Vinkkejä hyvien kokousten rakentamiseen löytyy runsaasti eri lähteistä. Nuo vinkit on hyvä palautella mieliin näin kesälomilta arjen askareisiin palattaessa. Yksi tärkeä vinkki on tavoitteen asettaminen kokoukselle. Jos yksi tulee kokoukseen tekemään päätöksiä ja toinen ideoimaan, on varmaa, että kokouksen jälkeen osallistujat ovat eri mieltä kokouksen onnistumisesta ja hyödyllisyydestä.

Yksi itseeni merkittävimmin vaikuttanut näkökulma on chileläisen tutkijan Marcia Losadan löydös huipputiimien keskustelutavoista kokouksissa. Hyvin toimivissa tiimeissä

  1. esitettiin positiivisia kommentteja kuusi kertaa enemmän kuin negatiivisia,
  2. kysyttiin enemmän ymmärrystä lisääviä kysymyksiä omien näkemysten puolustamisen sijaan ja
  3. kohdistettiin huomiota enemmän muihin kuin itseen esimerkiksi kysyen, kuunnellen ja rakentaen omaa puhetta toisen kommenteille.

Kun palaat takaisin työyhteisöösi, niin havainnoi, millainen on teidän keskustelukulttuurinne. Miten omalta osaltasi voisit kehittää sitä niin, että kokouksista tulisi pakkopullan sijaan innostavia ja energisoivia kohtaamisia? Jos uskallat, niin havainnoi myös omaa sisäistä puhettasi eli millaista keskustelua sinä käyt omassa mielessäsi.

Kirjoitus julkaistu paikallislehti Sisä-Savossa 11.8.2016.

Jaa tämä artikkeli

Scroll to Top