Miten sinä tuet toisen innostumista?

Poikaamme oli kiusattu alaluokilla kolmannelta luokalta lähtien. Kiusaamista ei saanut aisoihin opettaja, eikä rehtori. Vanhempina kävimme lukuisia keskusteluja yrittäen rakentaa lapsellemme ympäristöä, jossa ei tarvitse pelätä. Keskustelujen seurauksena opettaja ja rehtori saivat poikamme tuntemaan itsensä syylliseksi kiusaamiseen. “Sinulla on innostuessasi niin kova ääni, että kiusaajasi kokee sinut ärsyttävänä uhkana.”

Onneksemme olivat toiset lapset – kaikki eivät kiusanneet. Hyvät ystävät sekä rakas harrastus pitivät poikamme positiivisena ja rakensivat luottamusta elämään. Kun poikamme aloitti yläkoulun, muutimme uudelle paikkakunnalle. Poikamme sai aloittaa elämänsä rakentamisen ilman kavereiden ennakkokäsityksiä. Kunnes tuli ensimmäinen vanhempainvartti.

Opettaja aloitti vanhempainvartin kysymällä ensin pojaltamme, miten hän oli uudessa koulussa viihtynyt. Poika vastasi hymy suupielissä, että erinomaisesti. Sitten tuli opettajan vuoro kertoa, miten hän oli alkusyksyn nähnyt. Opettaja katsoi poikaamme ja aloitti: “Tiedätkö, olen jutellut myös muiden opettajien kanssa. He ovat kertoneet, miten puhelias ja kovaääninen olet….” Tunsin miten hermostuneisuus kasvoi sisälläni, vanhat pelot nousivat pintaan, ahdisti – joko se taas alkaa! Purin hammasta ja päätin olla hiljaa – kuunnella.

“Minulle opettajana puheliaisuutesi kertoo siitä, että olet aktiivinen, kiinnostunut ja innostunut monista asioista ja saat myös luokkakaverisi mukaan yhteiseen tekemiseen. Ja tiedätkö, miten voisit kehittyä vielä paremmaksi?

Huoneen valtasi syvä, jännittynyt ja utelias hiljaisuus, jonka opettaja katkaisi sanomalla:

”Miettimällä puheesi ajoitusta!”

Kivi putosi sydämeltäni. Siinä oli edessäni opettaja, jolla oli kyky rakentaa turvallinen ja kannustava ympäristö nuoren kehittyä ja kasvaa omana itsenään omiin vahvuuksiin ja voimavaroihin nojaten. Opettaja, jolla oli tarkkanäköisyyttä ja malttia ohjata nuorta kanavoimaan innostuksesta kumpuavaa puheliaisuuttaan rakentavasti ja kaikkia ilahduttavasti, ja ennen kaikkea omiin voimavaroihin luottaen.

Miten sinä tuet toisen ihmisen innostumista? Entä millaisen jäljen sinun kohtaamisesi jättää toiseen ihmiseen?

Tämän ja monta muuta tarinaa löydät kirjastani Innosta onnistumaan – yhdessä! Kirjani tavoitteena on tuoda innostus lähemmäksi jokaisen arkea niin, että lukija oppii tuntemaan oman innostumisensa, sen yhteyden muihin tunteisiin ja löytämään oman luontaisen tavan rakentaa tilaa muiden innostua ja onnistua.

 

Jaa tämä artikkeli

Scroll to Top