Uskaltaisinko heittäytyä?

Elämääni on tullut uusia ulottuvuuksia kirjoitettuani kaksi tietokirjaa. Olen saanut kokea kirjailijan arkea ja sen lisäksi lukuisia puhetilaisuuksia kirjojeni teemoista. Elämäni on tällä hetkellä todella kokemusrikasta ja opin lähes päivittäin jotain uutta, erityisesti itsestäni.

Tänä syksynä halusin hypätä johonkin aivan erilaiseen ja palkkasin itselleni voice coachin eli esiintymistaidon ja äänenkäytön valmentajan Sara Rouvisen. Sinällään on hämmentävää, että ymmärsin tehdä sen vasta nyt. Toiminhan itse coachina ja sparraajana johdolle, auttaen heitä löytämään omat vahvuutensa. Miksi en siis itse lähtisi tutkimusretkelle omaan esiintymiseeni ja äänenkäyttööni?

Oma tavoitteeni on löytää lisää rohkeutta heittäytyä ja kaivaa asiantuntijuuteni alta esiin jotain persoonallisempaa, vakuuttavampaa ja kenties jopa hauskempaa. Askel askeleelta pintaani on tullut säröjä. Olen jakanut tarinoita vahvojen tunteiden sävyttämänä, heittäytynyt roolileikkeihin ja uskaltanut vahvistaa eleitäni ja ilmeitäni luodakseni esitykseen rytmin vaihtelua, väriä ja eloa.

Äänenkäyttö on ollut itselleni täysin tutkimaton alue. Tiesin ainoastaan, että huutaminen minun on parempi jättää muille – tosin sekin on harjoittelun tuoksinassa alkanut sujua paremmin. Äänenkäyttö on yllättävän kokonaisvaltaista, hyvin kehollista ja suorastaan hykerryttävää. Ääni parhaimmillaan soi koko kropassa ja sen todella tuntee.

Parasta valmennuksessa on ollut se, että minua ei ole yritetty laittaa johonkin erinomaisen esiintyjän muottiin. Minua on rohkaistu olemaan vahvemmin ja monipuolisemmin minä. Jännää, miten vaikeaa se välillä voikaan olla.

Esiintyminen on vuorovaikutusta yleisön kanssa. Saamiani oivalluksia voin soveltaa erilaisilla vuorovaikutuksen areenoilla: coachina, sparraajana, kouluttajana, valmentajana, myyjänä, markkinoijana ja, yllättävää kyllä, myös kirjailijana. Kannattaa toisinaan kolkutella oman mukavuusalueen rajoja ja lähteä oppimaan jotain ihan uutta. Se kannattaa!

Laita silmät kiinni ja anna ajatusten lentää. Mihin uuteen sinä haluaisit heittäytyä mukaan?

**************

Blogi on julkaistu ensimmäisen kerran 1.12.2016 paikallislehti Sisä-Savossa.

Jaa tämä artikkeli

Scroll to Top